Uitgelicht

De nacht van De Nieuwe Wereld

Geschreven door Dick Bijl

Op zaterdag 9 juli hield De Nieuwe Wereld haar allereerste kijkers evenement: De Nacht van De Nieuwe Wereld, in het debatpodium Arminius te Rotterdam.

 

Met een opkomst van 460 gasten – die uit alle hoeken van het land waren komen afreizen – was de avond een ongekend succes. Het vijfdelige programma, verdeeld over twee zalen, stond in het teken van typische DNW thema’s als de coronapandemie, het Oekraïne-conflict en de veranderende rolpatronen die onze samenleving kenmerken.

Het begin van de avond stond in het teken van een thema dat veel kijkers van DNW na aan het hart gaat: de coronapandemie. In een vooruitblik op de komende coronawinter gingen anchors Ad Verbrugge en Marlies Dekkers in gesprek met klinisch psycholoog Mattias Desmet en dataspecialist Maurice de Hond over hun verwachtingen aangaande het virus en de maatregelen. Halverwege schoof ook oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl aan tafel om zijn visie op de effectiviteit van het vaccinatiebeleid te delen met het publiek.

In een vervolg op zijn populaire Nesciolezing gaf Jelle van Baardewijk in de bovenzaal een voordracht over een ander thema dat de samenleving bezighoudt: ‘wokisme.’ Dit nieuwe censuurjargon krijgt de samenleving in toenemende mate in zijn grip, maar hoe begrijpen we dit fenomeen? Over deze vraag ging Jelle na afloop van zijn voordracht in gesprek met de zaal.

In een filosofische beschouwing op het Oekraïne-conflict ging Jelle vervolgens in gesprek met hoogleraar bankzaken en financiën Harald Benink en hoogleraar politieke filosofie en levensbeschouwing Govert Buijs. Beide heren waren eerder in onze studio om hun analyses aan onze kijkers voor te leggen. In dit gesprek blikten de heren terug op hun eerdere voorspellingen en deelden zij hun visie op de verdere ontwikkelingen.

Voor de tweede presentatie in de bovenzaal gingen anchors Thomas Bollen en Martijn Jeroen van der Linden in gesprek over digitale economieën. Centraal stond de vraag naar de invloed van gedecentraliseerde geldsystemen op de bestaande instituties zoals banken, maar ook op de instituties van onze democratie.

De afsluiting van de avond was een filosofisch actueel gesprek tussen Ad Verbrugge en Marlies Dekkers over gezag. Van de boerenprotesten en de bestorming van het Capitool tot het geweld tegen treinpersoneel en dienstverleners; onze samenleving lijkt te verkeren in een grootscheepse gezagscrisis. Wat verstaan we nog onder gezag? En waaraan kennen wij vandaag de dag nog gezag toe? Deze vragen, en meer, kwamen aan bod in het laatste gesprek in de grote zaal.

 

Over de auteur

Dick Bijl

Dick Bijl is oud-huisarts en epidemioloog. Hij is president van de International Society of Drug Bulletins en was jarenlang hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, een tijdschrift dat onafhankelijk nieuwe farmaceutische producten evalueert voor artsen en apothekers. Bijl schreef meerdere boeken, zoals Het Pillenprobleem en Griep – prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen?. Hij promoveerde in 2006 aan de Vrije Universiteit.