Opinie

4 en 5 mei 2022 in Nederland

Geschreven door Dick Bijl

Ik schreef dit artikel een jaar geleden. Ik wilde het toen laten bezinken, omdat ik me afvroeg of mijn oordeel niet te hard was. Nu, een jaar, een Dodenherdenking en een Bevrijdingsdag later, is die twijfel verdwenen.

 

Op de dag van de Dodenherdenking van woensdagavond 4 mei 2022 vertoonde de Nederlandse publieke omroep een documentaire over het Drentse dorpje Nieuwlande. De bewoners van dit dorp hadden in de Tweede Wereldoorlog vele Joodse medeburgers een onderduikerplaats gegeven. Deze Drenten waren diepgelovige mensen. Zij kregen van de predikant de opdracht hun medemensen te helpen. Vrijwel iedereen in het dorp werkte hieraan mee. Het was een unicum in Nederland en in de wereld, waarvoor het dorp van de Joodse organisatie Yad Vashem een onderscheiding en een monument ontving.

Het  Nieuwlande-monument in Jeruzalem is een gedenksteen van natuursteen die aan de voorzijde is gepolijst. Voor de gedenksteen ligt een langwerpige steen. Daarop staan de namen van 202 inwoners van Nieuwlandse regio.

 

 

Het monument in Jeruzalem herinnert aan de 202 inwoners van het Drentse dorp Nieuwlande en omstreken die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog actief hebben ingezet voor het redden van Joden. Vanwege deze collectieve hulpactie ontving op 11 april 1985 de gehele bevolking van Nieuwlande door de Israëlische ambassadeur Jaacov Nechushtan een erecertificaat van het Israëlische instituut Yad Vashem uitgereikt.

Nieuwlande bestaat nog steeds. Het is en blijft echter een arm dorp met weinig moderniteiten. In schril contrast hiermee stond de viering in Nederland op 5 mei 2022 van de bevrijding. Geld noch moeite werden gespaard om er een gezellig feest van te maken. In Amsterdam waren er festiviteiten in het Olympisch stadion, het Museumplein, het Westerpark, het Noorderpark en het Anton de Komplein, een concert op de Amstel, theater, cabaret- en open luchtvoorstellingen, op 4 mei voorafgegaan door stille tochten en toespraken van de burgemeester van Amsterdam, de Groen-Linkse politica Femke Halsema.

Ik moest denken aan de documentaire enkele jaren geleden van Geert Mak over de Tweede Wereldoorlog, waarin hij onder meer stilstond bij de deportatie van de Joden uit Amsterdam. Circa 100.000 Joden werden afgevoerd en de Amsterdammers stonden erbij en keken ernaar… Een trieste vergelijking.

Ernstiger is de constatering dat men in Amsterdam niet bijster veel heeft geleerd van de fouten die in de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt. Burgemeester Halsema, het wezen(tje) van GroenLinks, pakte het beleid tijdens die gitzwarte periode uit de Nederlandse geschiedenis tijdens de corona-epidemie gewoon weer op, en spoorde de Amsterdammers bijvoorbeeld aan om hun buren en kennissen aan te geven als die  ‘zich met teveel bij elkaar bevinden…

Leren van fouten kan moeilijk zijn. Voor GroenLinks was het een brug te ver. Kennelijk vormden andersdenkenden nog steeds een gevaar voor het gezag in Amsterdam en GroenLinks.

In dit verband is het ook zorgelijk dat in 2021 Nederland op de lijst van mediaveiligheid is gezakt van plaats 6 naar 28. Inmiddels zou Nederland weer in de top 10 terecht zijn gekomen. Welke lobby hieraan ten grondslag ligt zou wel eens uitgezocht moeten worden, want er is geen enkele reden voor om Nederland die plaats terug te geven, gezien de manier waarop de reguliere media met waarheidsvinding omgaan. Niet het belang van burgers maar dat van multinationals en fabrikanten wordt verdedigd.

Met politici als Halsema, maar ook Rutte, Kaag, Hoekstra, en niet te vergeten de bullshitgenerator Klaver blijven zelfs de allerergste fouten uit ons verleden herhaald worden, omdat deze lieden eenvoudigweg te dom zijn om te kunnen begrijpen en na te denken over wat er in het verleden is gebeurd. Of is het kwaadaardigheid? Of een combinatie van beide?

Met deze boeven aan de knoppen, is een oorlog snel weer in gang gezet.

 

Over de auteur

Dick Bijl

Dick Bijl is oud-huisarts en epidemioloog. Hij is president van de International Society of Drug Bulletins en was jarenlang hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, een tijdschrift dat onafhankelijk nieuwe farmaceutische producten evalueert voor artsen en apothekers. Bijl schreef meerdere boeken, zoals Het Pillenprobleem en Griep – prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen?. Hij promoveerde in 2006 aan de Vrije Universiteit.