Overheid

NOS Journaal maakt gratis reclame voor HPV-vaccins

Geschreven door Dick Bijl

Alweer mislukte een overheidscampagne. Ditmaal de HPV-vaccinaties voor jeugdigen. Overheid, MSM en belangenverstrengelde artsen konden het Nederlandse volk niet overtuigen van de vaccins. Volkomen terecht, want de vaccins doen niet wat ze beogen te doen. De communicatieadviseurs van de overheid denken daar anders over. Ze proberen de campagne voor te stellen als een voetbalwedstrijd in de hoop nog iets te kunnen redden.

 

Teletekst & NOS Journaal

“Bijna een jaar na de aftrap van de HPV-vaccinatiecampagne voor jongeren tussen 19 en 27 valt de opkomst tegen”, lazen we op zaterdag 7 oktober op Teletekst. “Ruim 1,3 miljoen jongeren komen in aanmerking voor de gratis dubbele prik die beschermt tegen ernstige vormen van kanker.”

“21 procent haalde een prik. Vanwege de tegenvallende opkomst werd de campagne deze zomer al verlengd tot 1 juni 2024. Het RIVM vreest dat veel vaccinaties zullen blijven liggen; er was gerekend op een opkomst van 60%.”

Het NOS-Journaal ging ook in op deze kwestie en bracht een jonge vrouw in beeld die graag de prikken wilde hebben maar ze niet meer gratis kon krijgen. Ze was te oud voor gratis prikken en dat vond ze vervelend.

 

Bedenkingen

In een notendop beschrijven deze berichten wat er mis is met zowel de journalistiek als de communicatie van het ministerie van VWS. De berichten laten zien hoezeer de belangen van de farmaceutische industrie tegenwoordig worden uitgedragen met publiek geld in publieke media.

Wat opvalt in het bericht is dat de vaccinatieronde wordt vergeleken met een voetbalwedstrijd, gesproken wordt van een aftrap. Rechtstreeks uit de koker van communicatieadviseurs. Verder valt op dat gesteld wordt dat het HPV-vaccin beschermt tegen ernstige vormen van kanker. Dat was inderdaad de opzet, maar dat is helaas niet bewezen, maar dat vermelden de communicatieadviseurs niet. Verder uiteraard geen woord over bijwerkingen. Want als het daarover gaat…

Voorts was de prik wel gratis, waarom zouden jongeren de prik dan weigeren? Wat gratis is, moet toch wel goed zijn? Ook deze vragen komen niet aan de orde.

Ten slotte, het RIVM vreest dat vele vaccins zullen blijven liggen. Ze werken niet, dus wat maakt het uit, zou je denken. Of speelt het ministerie van Economische Zaken een rol hierbij? Zo ja, dan was dat misschien niet de beste keuze. Niet-werkende vaccins propageren kun je beter overlaten aan de frikandellenman. Zit die nu niet op het ministerie van Volkshuisvesting?

 

Mislukking

Het is dus niet gelukt om het niet-werkzame HPV-vaccin massaal ingang te doen vinden bij jeugdigen in Nederland. Is dat verwonderlijk en moeten we ons er zorgen om maken? Nee, het is niet ernstig. Er zijn geen harde wetenschappelijke bewijzen dat het HPV-vaccin doet wat het moet doen, namelijk beschermen tegen ernstige vormen van kanker. Ik heb daarover op deze website eerder over geschreven.

Wat voor sommigen wellicht nog wel enigszins verwonderlijk is, is dat men kennelijk in Den Haag meent dat de Nederlandse burgers niets geleerd hebben van de zeldzaam domme prietpraat die de MSM, het ministerie van VWS en belangenverstrengelde artsen en veeartsen de mensen de afgelopen jaren probeerden wijs te maken. Als één ding duidelijk is geworden na de pandemie, is dat de overheid er helemaal niet meer is voor de burgers. De overheid voert de agenda van de farmaceutische industrie uit. En dat zal zonder twijfel verkeerd uitpakken.

 

Winstbejag

Wat betekent dit in de praktijk? Dat winstbejag ten grondslag ligt aan de discussie en uitlatingen over, in dit geval, vaccins. Dat de belangen van burgers niet worden vertegenwoordigd door artsen met conflicterende belangen wordt alsmaar duidelijker. Dat werkzaamheid van vaccins niet wordt beoordeeld zoals we dat na het Softenon-schandaal hebben afgesproken, namelijk met goed wetenschappelijk onderzoek en niet met propaganda.

De communicatieadviseurs in Den Haag denken dat ze met commerciële prietpraat, en marketing- en reclametechnieken rechtstreeks van de industrie, mensen kunnen overtuigen. Die tijd is voorbij, maar het zal wel even duren voordat dat kwartje valt in Den Haag.

 

En nu: de beste paarden van stal halen

Wat gaat Den Haag hieraan doen? Ik vermoed dat het nieuwe Centrum voor Wetenschapscommunicatie van demissionair minister Robbert Dijkgraaf ingezet zal worden. Niet dat dat iets helpt. Ook de ambtenaren daar hebben geen flauw besef van waar ze het over hebben, maar de overheid heeft niets beters. Zoéven, op zondag 8 oktober, zei Dijkgraaf in het TV-programma Buitenhof dat hij zich zorgen maakte over de toekomst van de wetenschap in Nederland. Dat lijkt me volkomen terecht, maar wat hij daar verder mee bedoelde vertelde hij niet duidelijk genoeg. Ook gaf hij aan dat hij niet terug zou gaan naar Princeton. Terecht natuurlijk, want hij heeft zijn onafhankelijkheid opgegeven.

Dan de industrie. Teddy van E, de Amersfoortse buikspreekpop van Big Pharma en penningmeester van de ESWI (de werkgroep die de griepprik promoot met industriegeld), zal zeker worden ingeschakeld. Deze man heeft elk vertrouwen van de burgers allang doen verdampen met zijn onwetenschappelijke argumentatie.

Misschien wordt de Limburgse trekpop André Knottnerus weer van stal gehaald. Deze man heeft met zijn eigen grieponderzoek de grenzen voor griepvaccinatie teruggebracht van 65 jaar naar 60. In het British Medical Journal werd hier smalend over geschreven dat dat een ‘…a sales job…’ was, een commerciële verkoopklus dus.

Misschien kent Attje Kuiken, volgens Hans Siepel het beste paard van stal, nog wel een paar Groningse veeartsen die de overheid willen bijstaan.

En dan is er natuurlijk altijd nog Ab O.

Het zal allemaal niet helpen. Investeren in onafhankelijke overheidsadviseurs kan wél het verloren gegane vertrouwen terugwinnen, maar dat zal onder dit kabinet niet gebeuren.

 

Bedenkelijke staat

Dit is de staat van het land. Vaccins kunnen uitstekend helpen ter voorkoming van bepaalde ziekten, maar nu de overheid de buikspreekpop van de farmaceutische industrie is geworden, is het geloof van de mensen in vaccins sterk teruggelopen. Dat afnemende vertrouwen geldt helaas voor de gehele overheid.

Hoe de neoliberalen dit na decennia voor elkaar hebben gekregen, kunt u lezen in het nieuwe boek van Willem Koert en ondergetekende. Het heet  Landverraad en het verschijnt begin november. U kunt het alvast bestellen en reserveren via OverNu. Abonnees en donateurs van OverNu krijgen korting.

 

Over de auteur

Dick Bijl

Dick Bijl is oud-huisarts en epidemioloog. Hij is president van de International Society of Drug Bulletins en was jarenlang hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, een tijdschrift dat onafhankelijk nieuwe farmaceutische producten evalueert voor artsen en apothekers. Bijl schreef meerdere boeken, zoals Het Pillenprobleem en Griep – prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen?. Hij promoveerde in 2006 aan de Vrije Universiteit.