Publicaties

Pillendraaiers

Geschreven door Redactie

Binnenkort verschijnt het nieuwe boek van Dick Bijl. Het heet Pillendraaiers en het gaat over de opkomst, de triomfen en de schaduwkanten van de farmaceutische industrie. 

 

In de negentiende eeuw leidde de samenwerking tussen de opkomende chemische industrie en de verfindustrie in Duitsland en Zwitserland tot de eerste bedrijven die op industriële schaal medicijnen gingen produceren. Sommige groeiden uit tot invloedrijke multinationals. Die ontwikkeling kende hoogte- en dieptepunten. Er kwamen levensreddende middelen als penicilline en insuline, maar ook, in het bereik van de psychofarmaca en niet alleen daarin, twijfelachtige en zelfs dodelijke medicijnen. Medicijnen behoren inmiddels tot de belangrijkste doodsoorzaken, terwijl we ze graag als levensreddend zouden zien.

Een paar bedrijven zijn bijna monopolist op het gebied van medicijnen en hebben op alle fronten, van het wetenschappelijk onderzoek tot de registratie, de touwtjes stevig in handen. Dat is vaak funest. Zo had het softenonschandaal uit de jaren zestig ertoe moeten leiden dat er veel beter zou worden getest op effectiviteit en bijwerkingen van medicijnen. Bij de griepprik zijn ook tal van vraagtekens te zetten, net als bij de manier waarop het coronavaccin werd geïntroduceerd. In Pillendraaiers laat Bijl overtuigend zien dat de macht van de farmaceutische industrie enorm is – en waarom het belangrijk is haar kritisch te volgen.

Pillendraaiers ligt naar verwachting in september in de boekwinkel. Het heeft circa 200 pagina’s en kost € 22,50.

Als u interesse heeft, kunt u alvast een exemplaar reserveren via https://libris.nl/singeluitgeverijen/a/dick-bijl/pillendraaiers/9789021489339.

 

Over de auteur

Redactie

Redactie Over Nu