Opinie

Hoe Teddy van Essen de vaccinatiegraad gaat opkrikken

Geschreven door Dick Bijl

De vaccinatiegraad is aan het dalen, vooral bij jonge kinderen. Gelukkig is daar Teddy van Essen, het farmaceutische genie uit Amersfoort.  

 

“Voor het tweede jaar op rij heeft een kleiner deel van de jonge kinderen alle basisvaccinaties tegen infectieziekten gekregen”, berichtte de NOS op 29 juni van dit jaar. “De vaccinatiegraad onder de jongste leeftijdsgroep, baby’s en peuters tot 2 jaar, is voor het eerst in decennia gezakt tot onder de 90 procent, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).”

“Uit de nieuwste cijfers blijkt dat 84,2 procent van de kinderen die in 2020 zijn geboren alle vaccinaties heeft gehad, minder dan de 95 procent die voor infectieziekten als mazelen geadviseerd wordt door de WHO.”

“Het RIVM is bezorgd over de afname. Ook staatssecretaris Van Ooijen vindt de daling ‘echt zorgelijk’.”

Dit is onwenselijk. In Prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen? heb ik aangegeven dat de overheid de verkeerde weg is ingeslagen om bij de bevolking bewustzijn te creëren over de betekenis en wenselijkheid van vaccinaties voor kinderen. In het afgelopen decennium zagen we ook dat er steeds meer mensen de griepprik niet nemen.

Het oprichten van de Vaccinatiealliantie onder aanvoering van staatssecretaris Blokhuis heeft dus averechts gewerkt. Nadat tijdens de pandemie het aanvankelijk zo leek dat de vaccinatiebereidheid voor het coronavaccin groot was, nam het vertrouwen in deze vaccinatie geleidelijk af. Redenen daarvoor waren de niet-onderbouwde claims van de overheid en vooral minister Hugo de Jonge dat er geen bijwerkingen zouden optreden. Ook het feit dat er meerdere herhaalinjecties nodig waren en mensen alsnog ziek werden, droeg niet bij aan het vertrouwen.

De overheid meende deze onwenselijke kwestie met communicatiedeskundigen op te kunnen lossen. En ook dat is mislukt. Eigenlijk zijn alle maatregelen van de overheid die tijdens de pandemie werden toegepast, mislukt. Ze waren op de wetenschap gebaseerd, zei premier Mark Rutte, maar dat was natuurlijk niet zo – zoals vrijwel alles wat Rutte zegt gelogen is.

Het coronabeleid heeft dus geleid tot een afname van de geloofwaardigheid van die overheid. En dat zien we nu aan de dalende vaccinatiegraad.

 

Het farmaceutische genie Teddy van E

Teddy van Essen, het wetenschappelijke genie uit Amersfoort, weet dit ook. Eerder heb ik hem geroemd vanwege zijn bijzondere kwaliteiten. Teddy van E is niet-kritisch en methodologisch niet op de hoogte, heeft geen wetenschappelijke achtergrond maar wel een innovatieve insteek, hij verspreidt gesponsorde prietpraat, doet niet moeilijk over het ontbreken van wetenschappelijke kennis, heeft meerdere conflicterende belangen en doet daar helemaal niet moeilijk over, hij is rekkelijk en niet van God los en beoordeelt ook nog eens welke reclame over medicijnen wel en niet mag. Een manusje van alles.

Kennelijk hebben ook anderen kennis genomen van mijn artikel over Teddy. In nummer 14 van het blad Leef!, een gratis gezondheidsmagazine van de Service Apotheek vol reclame voor farmaceutische middelen, staat een interview met Teddy van E. Een thuiswedstrijd voor Teddy. In een diepte-interview met als titel: ’Bescherm jezelf tegen ernstige (luchtweg) infecties’ gaat het om griep en corona. Teddy hoopt dat mensen uit de risicogroepen dit najaar in een keer 2 prikken gaan halen. “Dan ben je in één klap beschermd tegen beide virussen. Hoe mooi zou dat zijn!”

Nu is het bijzondere aan Teddy, dat het hem ontbreekt aan wetenschappelijke kennis. Hij is daarom de perfecte marketingman van de farmaceutische industrie. Hieronder enkele citaten uit het diepte-interview.

 

“We weten dat een vaccinatie niet altijd voorkomt dat je ziek wordt. Maar bij bijna de helft van de mensen uit de risicogroepen voorkomt een vaccinatie een ziekenhuisopname.”

“Bij koud weer zitten mensen dichter bij elkaar. En gaat er een griepgolf rond in de vakantie? Dan worden meer opa’s en oma’s door hun (klein)kinderen besmet.”

“De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) probeert te voorspellen hoe het griepvirus verandert en probeert daar een goed vaccin voor te maken. Dat lukt het ene jaar beter dan het andere.”

“Je kunt van een vaccinatie geen griep krijgen, omdat het virus in de vaccinatie niet heel is en niet leeft.”

 

Teddy van E is behalve een onvervalste marketingman van de industrie bovendien een farmaceutisch genie. Deze laatste kwalificatie kan toegevoegd worden aan zijn profiel. Teddy van E anticipeert namelijk met zijn uitspraken op de test die er straks komt en waarmee je zowel het griep-, corona- als het RS-virus kunt aantonen. En waarom is dat zo belangrijk voor de industrie? Omdat er straks voor alle drie een vaccin beschikbaar is. Teddy van E bedient zijn sponsoren als de beste. Zonder enig overtuigend bewijs van werkzaamheid stellige uitspraken doen, dat is geniaal.

Bij de helft van de risicogroepen wordt door vaccinatie een ziekenhuisopname voorkomen. Ja Teddy, dat is mooi, maar daar gaat het niet om. Er is nooit met goed gerandomiseerd onderzoek bewezen dat de griepprik ernstige ziekte en overlijden voorkomt. En daar gaat het om, Teddy. En daarom geloven mensen die prietpraat van jou en jouw vaccinatiemannetjes niet meer.

Bekende bijwerkingen de van de griepprik zijn griepachtige verschijnselen. Teddy, dat zijn dus dezelfde klachten die je bij griep kunt krijgen. En dat is wat mensen ervaren als ze opmerken: “ik had nooit griep totdat ik gevaccineerd werd”.

 

Geld verdienen

Het gaat dus gewoon om een verdienmodel. Teddy van E is penningmeester van de European Scientific Working Group on Influenza (ESWI). Deze volledig door de farmaceutische industrie gesponsorde organisatie beoogt het communiceren van de voordelen van vaccinaties en antivirale middelen. De ESWI is een belangrijke adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarvan bekend is dat ze het beste voor hebben met de mensheid en zich vooral laat adviseren door veeartsen. Tel uit je winst!

Onafhankelijke wetenschappers hebben al jaren geleden laten zien dat er geen bewijs is voor werkzaamheid van de griepprik uit het best beschikbare onderzoek, het gerandomiseerde onderzoek. Maar Teddy heeft daar geen boodschap aan. Ook met minder goed, en vooral gesponsord onderzoek en geselecteerd op positieve uitkomsten, kun je uitspraken onderbouwen. Daar is Teddy een kei in.

Teddy van E was ook uiterst succesvol bij het onderuithalen van de onafhankelijke medische wetenschap en het aantasten van het eens zo onafhankelijke huisartsengenootschap. Zoals gezegd: hij verspreidt gesponsorde prietpraat, doet niet moeilijk over het ontbreken van wetenschappelijke kennis, heeft meerdere conflicterende belangen en doet daar helemaal niet moeilijk over.

Teddy geeft in het interview aan dat door corona mensen zich weer bewust werden van het belang van de griep- en de coronaprik. Mooie reclame weer. Maar helaas Teddy, het is precies andersom. Mensen hebben jouw prietpraat en dat van overheidsdienaren al lang doorzien. Ze geloven jullie niet meer. Ook niet als je wederom bewust de zaken anders voorstelt dan ze zijn.

Op de foto’s van Teddy die bij het artikel in Leef zijn geplaatst zien we hem lachen en denken: Zo, die zit er weer in. Mij deed het denken aan moria, de pathologische neiging tot het maken van ongepaste grappen. Teddy weet precies wat hij wil uitstralen.

 

Samengevat

  • Teddy van E is medeverantwoordelijk voor de dalende vaccinatiegraad bij jonge kinderen.
  • Teddy is tevens medeverantwoordelijk voor het afnemende vertrouwen in de wetenschap.
  • Tevens is hij medeverantwoordelijk voor het dalende vertrouwen in de huisartsgeneeskunde.
  • Teddy is medeverantwoordelijk voor het ondermijnen van het vertrouwen in de op wetenschappelijk bewijs gebaseerde geneeskunde.
  • Ten slotte is hij verantwoordelijk voor het afnemende toerisme in Amersfoort.
  • Al deze extra profielkenmerken passen uiteraard precies in het profiel van de nieuwe directeur van het Centrum voor Wetenschapscommunicatie van D66 minister Dijkgraaf.

 

Alle gekheid op een stokje

Wie denkt dat Teddy met zijn interview werkelijk een meesterzet heeft gedaan, zou wel eens bedrogen uit kunnen komen. Ik ga ervan uit dat steeds meer mensen zich door deze prietpraat van gesponsorde artsen niet langer laten overtuigen en zich afkeren van de overheid. Een volkomen logische ontwikkeling. De wal zal het schip keren, zonder twijfel.

Zoals uit bovenstaande opsomming blijkt, hoort Teddy niet thuis in de wetenschap en de gezondheidszorg.

Teddy, pleur op. Ga iets anders verkopen.

 

Over de auteur

Dick Bijl

Dick Bijl is oud-huisarts en epidemioloog. Hij is president van de International Society of Drug Bulletins en was jarenlang hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, een tijdschrift dat onafhankelijk nieuwe farmaceutische producten evalueert voor artsen en apothekers. Bijl schreef meerdere boeken, zoals Het Pillenprobleem en Griep – prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen?. Hij promoveerde in 2006 aan de Vrije Universiteit.