Wetenschap

Griep en de griepprik in coronatijd

Foto ter illustratie van de griepprik
Geschreven door Dick Bijl

Een van de winstpunten die de overheid in de afgelopen 1,5 jaar heeft behaald is dat de vaccinatiebereidheid is toegenomen. Ik heb al diverse malen aangegeven dat steeds minder mensen zich laten vaccineren tegen de griep, en dat dit er ook toe heeft geleid dat meer mensen hun kinderen niet laten vaccineren met de DKTP- en BMR-vaccins. Het laatste is een probleem, het eerste niet.

De griepprik werkt namelijk niet. De systematische literatuuroverzichten die Cochrane heeft gemaakt, hebben bij herhaling laten zien dat de griepprik niet werkt. Cochrane geldt nog steeds als de organisatie die het beste wetenschappelijke bewijs levert van medische behandelingen.

Een van de hoofdonderzoekers naar de werkzaamheid van die prik, Tom Jefferson, heeft in 2018 besloten geen verdere updates te verzorgen van die overzichten. Hij schreef daarover: ‘Onze samenvattende Cochrane-overzichten over de griepvaccinaties zijn een testimonium van het wetenschappelijk falen van de industrie en de overheden om de voor patiënten belangrijkste uitkomsten vast te stellen.’

Bewijs

Onderzoek naar vaccinaties wordt zinvol en geloofwaardig als er klinisch relevante uitkomstmaten worden bepaald, dus voor patiënten zinvolle en merkbare uitkomsten. Het gaat om het voorkomen van ziekten en complicaties, zoals ziekenhuisopnamen en longontsteking, en overlijden, en niet om laboratoriumbepalingen. Ik heb dit uitgebreid beschreven in Griep. Prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen.

De overheid wil ook kinderen de griepprik laten toedienen. Het onderzoek naar de werkzaamheid en bijwerkingen van de griepprik bij kinderen is vooral slecht onderzoek waaruit in feite geen harde conclusies kunnen worden getrokken. Dat onderzoek dient beter gestandaardiseerd te worden en dat betreft vooral het onderzoek naar bijwerkingen.

De farmaceutische industrie heeft in samenwerking met nationale overheden met behulp van een fear-mongering campagne bij veel mensen een enorme angst voor virussen doen ontstaan. In 2020 meldden de media dat er wachtrijen voor grieppriklocaties stonden. Het virus bleef echter weg. De fear-mongering campagne bleef doorgaan en richt zich uiteraard nu op de griep. Maar zelfs als mensen door deze campagne nog angstiger zijn geworden, zal de griepprik nog steeds niet werken.

ESWI

De griepprik helpt alleen de fabrikanten ervan en de artsen met conflicterende belangen die de griepprik en griepremmers als oseltamivir (Tamiflu) promoten. Voor de duidelijkheid, dat zijn dus vooral Nederlandse (dieren-)artsen Ted van Essen, penningmeester van de European Scientific Working group on Influenza (ESWI) en Ab O. , die naar mijn mening een belangrijke rol speelde bij de definitiewijziging van de pandemiecriteria van de WHO in 2009, en tevens voorzitter van de ESWI is. De ESWI wordt gefinancierd door de farmaceutische en vaccinindustrie. Zij zegt als doel te hebben het publiek en overheden te informeren over virussen, vaccins en virusremmers. Onafhankelijke onderzoekers en redacteuren prikten door marketing heen en stelden daartegenover dat zulke organisaties als doel hebben het gebruik van medicijnen of griepvaccins te stimuleren.

En dat zal ze wederom lukken, omdat de door de overheid gelanceerde angstcampagne velen het idee zal hebben gegeven ‘…baat het niet, het schaadt ook niet…’. Het ontbreken van wetenschappelijk bewijs zal de overheid juist extra aansporen om onzinnige behandelingen ingang te doen krijgen. Dat gebeurde in de huidige coronacrisis ook met bepaalde behandelingen.

Supertest

Daarbij komt dat de industrie inmiddels testen heeft ontwikkeld waarmee in één keer het corona-, influenza- en RS-virus kan worden bepaald. Er is niet veel voorstellingsvermogen voor nodig om te raden wat ons te wachten staat.

In Pandemische chaos dat vorige week werd gepubliceerd, heb ik aangegeven dat de grote verliezers van de huidige crisis de onafhankelijk wetenschap en journalistiek zijn. Dat betekent echter niet dat de boodschappen van die wetenschap ongeldig zijn geworden. Ze zullen herhaald moeten blijven worden!

Ik sluit af met een citaat uit Griep: ‘Er bestaat weinig twijfel aan de goede bedoelingen van de overheid maar goede bedoelingen zijn geen synoniem voor goed beleid. Wat we nodig hebben is een groot gerandomiseerd onderzoek over meerdere jaren uitgevoerd door onafhankelijke onderzoekers in meerdere landen om de werkzaamheid van de griepprik vast te stellen. En zo’n onderzoek kost maar een fractie van de jaarlijkse griepprik. Ik ben graag behulpzaam bij het maken van een onderzoeksopzet voor een dergelijk onderzoek samen met onafhankelijke internationale onderzoekers. Tot die tijd kunnen alle Nederlanders placebo’s slikken, want die werken net zo goed als griepvaccinaties en zijn bovendien goedkoop. Ik adviseer de Extra Sterke Placebo® van de Australische firma Fauxmaceuticals. Het was jarenlang het vlaggenschip van dit bedrijf onder leiding van dr. Helmut Besser-Wisser, maar is inmiddels vervangen door de Nieuwe Verbeterde Extra Sterke Placebo®. Het dient, indien nog leverbaar vanwege de enorme vraag ernaar, direct massaal ingekocht en opgeslagen te worden. Deze Nieuwe Verbeterde Extra Sterke Placebo is, vanwege het gebruikersvriendelijke kinderslot en beginnerskit, genomineerd voor het meest innovatieve medicijn in Australië. De consument betaalt alleen de verpakking. Vlak voordat Helmut de prijs met de nodige bescheidenheid in ontvangst nam, zei hij tegen mij: ‘Weet je Dick, we kunnen niet anders, we moeten accepteren dat dit middel het beste is voor de meeste alledaagse klachten en aandoeningen.’ Ik beaamde dit. Bijkomend voordeel is dat als je de placebo’s trouw inneemt je ook nog eens behoorlijk langer leeft.’

Blijf op de hoogte en volg de nieuwsbrief van OverNu

Foto: CDC / Unsplash

Over de auteur

Dick Bijl

Dick Bijl is oud-huisarts en epidemioloog. Hij is president van de International Society of Drug Bulletins en was jarenlang hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, een tijdschrift dat onafhankelijk nieuwe farmaceutische producten evalueert voor artsen en apothekers. Bijl schreef meerdere boeken, zoals Het Pillenprobleem en Griep – prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen?. Hij promoveerde in 2006 aan de Vrije Universiteit.