Overheid

Waarom houdt de FDA gegevens over bijwerkingen achter?

Geschreven door Dick Bijl

Maryanne Demasi, de bekende Australische onderzoeksjournalist, doet in de British Medical Journal van 25 oktober 2022 verslag van de verontrustende manier waarop de Amerikaanse registratieautoriteit omgaat met potentiële bijwerkingen van het mRNA-vaccin van de firma Pfizer.

 

Al ruim een jaar geleden, in juli 2021, liet de FDA weten op de hoogte te zijn van een mogelijke ernstige bijwerkingen van het Pfizer-vaccin. Het gaat om hartinfarct, gedissemineerde intravasale stolling, immuun-trombocytopenie (tekort aan bloedplaatjes) en longembolie. De FDA was van plan dit nader te onderzoeken.

Enkele weken later publiceerde de FDA een protocol van een nader epidemiologisch onderzoek naar de omvang van dit probleem. Dit protocol vermeldde ruwe relatieve risico’s voor deze vier serieuze mogelijke bijwerkingen, zonder vermelding van betrouwbaarheidsintervallen en absolute risico’s. De FDA maakte dit echter niet bekend aan de pers of het publiek.

Ook nu, begin november 2022, zijn de exacte gegevens niet bekend. In haar artikel in de BMJ vraagt Demasi verschillende artsen en epidemiologen wat zij hiervan vinden. Velen zijn bijzonder kritisch hierover omdat de handelwijze van de FDA het vertrouwen van het publiek in de gezondheidszorg schaadt. Artsen moeten hun patiënten adequaat kunnen voorlichten over mogelijke risico’s van vaccins. Het is ook van belang omdat artsen  niet goed getraind zijn op het herkennen van bijwerkingen.

Medewerkers van de FDA en CDC zagen overigens geen problemen in de handelswijze van de FDA.

Er komen steeds meer aanwijzingen dat de bijwerkingen van mRNA-vaccins ernstiger zijn dan ons door de autoriteiten wordt voorgehouden. Eerder heb ik op overnu.nl twee belangrijke onderzoeken besproken, namelijk die van Joseph Fraiman en Christine Stabell Benn.

De FDA verwacht later in de herfst met een volledige rapportage te komen.

 

Over de auteur

Dick Bijl

Dick Bijl is oud-huisarts en epidemioloog. Hij is president van de International Society of Drug Bulletins en was jarenlang hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, een tijdschrift dat onafhankelijk nieuwe farmaceutische producten evalueert voor artsen en apothekers. Bijl schreef meerdere boeken, zoals Het Pillenprobleem en Griep – prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen?. Hij promoveerde in 2006 aan de Vrije Universiteit.