Column

Toversterfte

Geschreven door Leonieke van Lindert

Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat de vaccins hebben aangericht. De druk neemt toe. De druk op internettrollen, welteverstaan. Ze gaan zich met de dag merkwaardiger gedragen. Ik maak me zorgen over hun welzijn.

 

Neem nou Dokter Berrie. Dokter Berrie doet me altijd denken aan zo’n hondje waarmee van alles mis is, maar waarvan je alleen maar kunt houden. Niet ondanks, maar juist door al die mankementjes. Jawel, met dat verfrommelde oortje en het missend pootje is het een waakhond van niks. Maar toch zou je het beestje voor geen goud willen missen. Wie aan mijn mislukte hondje komt, komt aan mij.

Het gaat niet goed met Berrie. Normaliter speelt hij met zijn trollenvriendjes van de Denktank graag op LinkedIn, waar hij zichzelf omschrijft als ‘Onder Andere Huisarts’ en de wappies afblaft. Volstrekt zinloos, maar ach. Laat hem toch, denk ik dan. Dit internetgedoe is voor hem heel, heel belangrijk.

De laatste tijd is er iets veranderd met Berrie. Het is alsof hij zichzelf heeft wijsgemaakt dat hij eigenlijk een Dobermann is – en zich daarnaar is gaan gedragen. Jammer genoeg zien wij geen Dobermann. Wij zien alleen een keffend hondje met een verfrommeld oortje en een oneven aantal pootjes.

 

De forumleden die het niet hebben begrepen, mogen zoals u ziet gerust vragen stellen, zodat Berrie en zijn Denktankkameraden het nog een keer kunnen uitleggen. Iedereen heeft tenslotte recht op Dokter Berries mening, maar veel gekker dan vragen stellen moet het niet worden. Als de dokter ziet dat je niet beleefd genoeg bent, dan schopt hij je van z’n kanaal en geeft hij je aan bij LinkedIn. Met een beetje pech ben je dan je toegang tot het forum van LinkedIn kwijt. Dat is in de ogen van Berrie logisch. Wie moeilijke stukken in Nature leest, verdient wel een beetje respect.

Dit is natuurlijk een beetje raar. Het idee achter een internetforum is toch dat er sprake is van wederkerigheid. De bezoekers houden elkaar op de hoogte. Ze wisselen informatie uit over wat ze zoal doen en hun vakgebied. Dat is niet de manier waarop Berrie en zijn trollenkudde zich gedragen. Ze blèren hun grote gelijk van de daken, maar nu zijn ze ook nog verbaasd en verontwaardigd als zij eens een keer iets naar hun hoofd geslingerd krijgen. Dan is het van huiliehuilieklikspaan. Helemaal de weg kwijt.

Het irrationele gedrag van dokter Berrie zien we ook bij zijn trollenkameraden. Ook in hun berichten wordt de toon harder, verongelijkter en defensiever. Ook zij dreigen steeds makkelijker en vaker met het blokkeren, aangeven en verbannen van dwarsliggers. Hoe komt dat? Wat is de aanleiding?

 

Toversterfte

Onze bewindsman op VWS is een meesterillusionist. Er zijn maar weinig mensen die zo goed bedreven zijn in het werken met rookgordijnen, dubbele bodems en het onder één hoedje spelen met de GGD en het RIVM als hij. Helaas maakt ook de allerbeste illusionist wel eens een foutje, en zo kon het gebeuren dat een goed verborgen geheim uit zijn hoge hoed ontsnapte. Het wist zelfs de main stream media te bereiken, waardoor nu ook het grote publiek weet dat er zelfs in de zomer maandelijks honderden mensen meer sterven dan normaal.

Wie het woord ‘oversterfte’ uitsprak, werd tot voor kort voor gek verklaard. ‘Oversterfte’ bestond immers niet. Het was een verzinsel van wappies, een samenzweringstheorie. Daarom, en omdat het fenomeen is ontsnapt uit de hoge hoed van een illusionist, en omdat er officieel geen wetenschappelijke verklaring voor is, is ‘toversterfte’ een beter woord.

Zodra het onderwerp opduikt op de fora, duikt Dokter Berrie of een andere internettrol er bovenop. Natuurlijk niet om het fenomeen te bespreken, maar om de forumbezoekers te informeren dat de toversterfte vooral geen verband houdt met de vaccins en voor de rest met alles. Met het milieu, het klimaat, de hete zomer of met de uitgestelde zorg.

Toversterfte beperkt zich niet tot ons land. Grote delen van Europa en landen daarbuiten rapporteren toversterfte. In landen als Zwitserland, Portugal, Oostenrijk, UK (Wales en Engeland)Duitsland, Israël, Canada, Australië en de VS is het aantal sterfgevallen gestegen tot ver boven het verwachte niveau.

Het gaat niet om coronaslachtoffers, die vooral vallen in de oudere leeftijdscategorieën. De toversterfte houdt ook huis in de jongere leeftijdsgroepen. Grote Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen zien in die leeftijdsgroepen nota bene een sterfte die ze zelfs tijdens oorlogen niet gezien hebben, melden verzekeringsactuarissen. Zet je al die cijfers naast elkaar, dan ligt het idee dat er een verband is tussen de massavaccinaties en de toversterfte voor de hand.

 

Affakkelen

De toversterfte zet de trollengemeenschap onder druk. Het ontkennen en tegenspreken van een fenomeen dat met goed fatsoen niet meer te ontkennen is, levert hardwerkende trollen als Dokter Berrie tweevoudige stress op. Ze moeten harder werken dan ooit. Bovendien beginnen ze zich af te vragen of ze straks verantwoording moeten afleggen over hun uitlatingen.

In de gas- en olie-industrie verhelpen technici een te hoge druk in de leidingen door het overschot aan brandbaar materiaal af te fakkelen. Trollen gebruiken een vergelijkbare techniek.

Hoewel al sinds de Verlichting de fakkel een symbool is voor kennis, rede en vooruitgang, zijn gewone burgers met een fakkel bedreigend en levensgevaarlijk geworden. Met trollen is dat anders. Trollen mogen mensen met een ander geluid over vaccinaties en steeds meer andere onderwerpen straffeloos affakkelen. Zo zuiveren de trollen de sociale media van dissidenten en overschreeuwen ze tegelijkertijd hun twijfels en onzekerheid. Ze hebben zich zichzelf ervan overtuigd dat trollen met fakkels deugen.

 

 

Dit artikel is op 16-9-2022 aangepast.

Over de auteur

Leonieke van Lindert

Leonieke van Lindert heeft een (notarieel-)juridische achtergrond, en bekleedt een juridische functie. Ze was geruime tijd actief binnen de farmaceutische industrie, en werkte als docent Nederlands. Sinds het uitbreken van de coronapandemie schrijft ze columns.