Column

Oktoberfesten

Luchtballonnen
Geschreven door Leonieke van Lindert

In 1983, tijdens het laatste staartje van de Koude Oorlog, zong Nena ‘99 Luftballons’. Nena is bijna vergeten, de Koude Oorlog is voorbij, maar desondanks roept ‘99 Luftballons’ bij mij een Aha-Erlebnis op. En niet alleen omdat onze huidige Zeitgeist zoveel overeenkomsten heeft met die van de jaren tachtig.

 

In die jaren 80 was de Duitse bevolking angstig en bezorgd. Door de stationering van nucleair geladen kruisraketten vreesden veel mensen dat een atoomoorlog elk moment kon uitbreken. Het idee voor de tekst van ‘99 Luftballons’ ontstond bij een optreden van de Rolling Stones in West-Berlijn, waarbij een groot aantal bontgekleurde ballonnen de lucht in ging. De gitarist van Nena vroeg zich af wat er zou gebeuren als die ballonnen de grens bij Oost-Berlijn zouden overdrijven en daar tot een paranoïde reactie zouden leiden.

In ‘99 Luftballons’ ziet een generaal 99 ballonnen aan voor ufo’s met kwade intenties. Hij stuurt 99 straaljagers de lucht in om ze af te schrikken en ze te beschieten. 99 oorlogsministers van andere landen zien het optreden van de 99 straaljagers als een daad van agressie, waarop zij op hun beurt oorlogsmaterieel inzetten. Het gevolg van de daarop volgende 99-jarige oorlog is het einde van de menselijke beschaving.

Misschien denkt u dat mijn Aha-Erlebnis voortkomt uit de overeenkomsten met de huidige situatie aan de grenzen van Rusland en Oekraïne. Dat had gekund, maar het is niet zo. Het heeft meer te maken met de Rolling Stones, die de komende maanden weer zullen optreden in Europa. En de proefballonnen over het al dan niet verplicht vaccineren van mensen die overheden – inclusief die van ons – aan het oplaten zijn.

Tot de allerbontste en allergrootste proefballonnen behoren die van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach. En denk nou niet dat die zomaar wat roepen, en dat u hun Strapazen kunt afdoen als een politieke Spielerei. De Duitse regering stuurt al sinds december vorig jaar aan op een algemene vaccinatieplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Die plannen stuiten op grote bedenkingen in de coalitie en het parlement, maar toch houdt Karl Lauterbach vast aan zijn plannen. Hij sprak eerder de verwachting uit dat veel ongevaccineerden zich naar alle waarschijnlijkheid alsnog laten inenten wanneer een dergelijke plicht zijn intrede zal doen.

Ook bondskanselier Olaf Scholz pleit al maanden voor een vaccinatieplicht. De Bondsdagleden hebben de afgelopen weken verschillende voorstellen uitgewerkt. De uiteindelijke stemming ging over een compromisvoorstel van een vaccinatieplicht voor zestigplussers. Het was al duidelijk dat een vaccinatieplicht voor 18 jaar en ouder sowieso niet haalbaar was. Ook dat compromisvoorstel haalde het in maart 2022 niet.

Het Leitmotiv van deze wetsvoorstellen is duidelijk. Niet-gevaccineerden deugen niet, en moeten zo snel mogelijk worden hun prik ontvangen, desnoods onder dwang. Toch is er bijna niemand meer die serieus gelooft dat niet-gevaccineerden de gezondheidszorg bedreigen of druk op de zorg uitoefenen.

Het is deze dwang tot vaccinatie die ik als dreigend ervaar. Misschien is het mijn overontwikkelde Fingerspitzengefühl dat me hier parten speelt, maar ik kan me niet indenken dat het Duitse voorstel voor verplichte vaccinatie een proefballon is. Alles wijst op een doordacht en uitgewerkt plan. Het wachten was alleen nog op het juiste moment om het tot uitvoer te brengen.

Omdat de invoering van een vaccinatieplicht in Duitsland is mislukt, is de inentingsplicht voorlopig van de baan. Let wel, ‘voorlopig’. Dat hebben we vaker gehoord. Het juiste moment is kennelijk nog niet gekomen. Het zal zich later – dit najaar, volgend jaar – ongetwijfeld aandienen.

Het wegstemmen van de vaccinatieplicht door het Duitse parlement is dus allerminst reden tot blijdschap. Duitsland heeft al sinds maart de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel. Lauterbach, de Duitse minister van gezondheid, was weliswaar ‘zeer teleurgesteld’ in het stranden van zijn wetsvoorstel, maar heeft al aangegeven dat hij het er niet bij zal laten zitten. In de herfst zal hij weer terugkomen met zijn plannen, en er is al een andere politieke partij die een deur hiervoor heeft opengezet. Lauterbach blijft hopen op zorgeloze Oktoberfesten.

Het vaccinatievoorstel van de Europese Unie blijft bovendien gewoon staan. In het najaar neemt het Europarlement een besluit over verplichte vaccinatie, afhankelijk van de coronasituatie. Als het Scholz en Lauterbach een beetje meezit, hebben we deze herfst in ganz Europa Oktoberfesten. En dan zal duidelijk worden dat het circus in het Duitse parlement van de afgelopen maanden alleen voor de Bühne was.

De naargeestige politiek van het intens verrotte Duitsland is niet alleen zum Kotzen, maar ook moeilijk te rijmen met de Neurenbergcode die in 1947 in Duitsland het licht heeft gezien. Nee, dat is geen verzinsel of Verschwörungtheorie. De code kwam tot stand na processen tegen artsen die in een donkere periode misdaden tegen de mensheid hadden begaan.

Nie wieder, luidde het credo na de Neurenbergprocessen. De achterliggende twee jaar hebben aangetoond dat in ieder geval het woordje ‘nie’ in ‘nie wieder’ geen eeuwigheidswaarde heeft. En wat de eeuwigheidswaarde van het woordje ‘wieder’ betreft, wel, dat wordt dit najaar nog heel spannend.

 

Over de auteur

Leonieke van Lindert

Leonieke van Lindert heeft een (notarieel-)juridische achtergrond, en bekleedt een juridische functie. Ze was geruime tijd actief binnen de farmaceutische industrie, en werkte als docent Nederlands. Sinds het uitbreken van de coronapandemie schrijft ze columns.