Column

Hocus pocus covidpas

Geschreven door Leonieke van Lindert

Denk goed na aan welke kant je staat
Denk niet wit (denk niet wit), denk niet zwart (denk niet zwart)
Denk niet zwart-wit
Denk niet wit (denk niet wit), denk niet zwart (denk niet zwart)
Denk niet zwart-wit
Maar in de kleur van je hart
Maar in de kleur van je hart

Boeijen F. Zwart-Wit. Discogs, 1984

 

Het is nog zomer, maar de kracht van het zonlicht is al aan het afnemen. De donkere krachten die ons straks zullen bespringen, bevinden zich nog buiten ons blikveld, maar wie niet slaapt voelt dat ze zijn teruggekeerd. Of ziet dat overal en nergens, te pas en onpas, zwarte dingen opduiken.

 

Nee, niet Zwarte Piet. Die mag niet meer. Maar zwart zaad daarentegen is kennelijk geen enkel probleem. Dankzij een gierende inflatie en torenhoge energieprijzen zitten honderdduizenden, nee, miljoenen Nederlanders erop. Voor hen, en voor waarschijnlijk nog eens miljoenen anderen, staat een koude winter voor de deur.

Of zwarte lak. Ook overal aanwezig. Je hoeft LinkedIn of Twitter maar open te doen, of je ziet de mails en PDF-jes met zwartgelakte passages. In immense hoeveelheden strijken ambtenaren zwarte lak op de documenten die ze openbaar moeten maken. Met elke streep verdonkeremanen ze een beetje informatie – en heeft het publiek een beetje minder mogelijkheden in handen om de machtige overheid te controleren. Niet voor niets is ‘verlakken’ een ander woord voor ‘bedriegen’.

Het werkwoord komt terug in de term ‘volksverlakkerij’. Volksverlakkerij is een spel dat van oudsher populair is onder bewindslieden met een zwarte ziel. De regels van dat spel zijn simpel. Wie zijn volk het beste kan beduvelen, wint.

Onze eigen Ernst Kuipers beoefent het spel niet alleen met onmiskenbare Schwung, maar – ere wie ere toekomt – ook met een indrukwekkend talent. Met een uitgestreken gezicht weet Kuipers de meest doldwaze maatregelen aan de man te brengen die een bewindsman van mindere kunne de kop hadden gekost.

 

Lakmoesproef

Het is een publiek geheim dat Victor Mids, de arts die met zijn Mindf*ck-shows wekelijks miljoenen huiskamers binnendringt, elke avond met zijn knieën in een klomp de hogere machten smeekt om Kuipers toch vooral niet een eigen TV-show te geven. Mids weet dat hij als geestesknuffelaar tegenover collega-arts Kuipers volstrekt kansloos is.

Neem nu de meesterlijke truc waarin Kuipers met een vroom gezicht zijn coronawet bij wijze van bestuurlijke lakmoesproef indiende bij de Raad van State. “Kunnen jullie er alvast even naar kijken? Zodat ik weet of ik niet te ver ben gegaan?” Waarna de Raad de minister quasi-streng op de vingers tikt omdat het voorstel niet rept van coronatoegangsbewijzen, de avondklok en het sluiten van scholen. Volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, mag de nieuwe coronawet zelfs stellen dat gedwongen vaccinatie onder de juiste omstandigheden helemaal okidoki is.

Omdat ons parlement ongetwijfeld met de herziene wet akkoord zal gaan, heeft meestertimmerman Kuipers straks weer een nieuw arsenaal aan ontwrichtende regelgeving in zijn gereedschapskist. Volstrekt nutteloos tegen het virus, maar reuze handig om straks burgerlijke gehoorzaamheid af te dwingen. Als het RIVM over een paar weken weer een nieuw coronavirus in een gemankeerde bladluis ontdekt, dan verandert Nederland – hocus pocus covidpas! – in een dictatuur.

Het is reuze knap, maar laten we eerlijk zijn. Als volksverlakker moet Kuipers nog groeien. Kijk maar naar wat Kuipers’ concullega’s in Down Under voor elkaar weten te krijgen. In Australië dus, het land dat meer schapen dan mensen telt en waar sinds enkele maanden door de klimaatverandering meer mensen onder de grond verdwijnen dan schapen in de shoarma. In dat land krijgen ongevaccineerde docenten die nog niet zijn ontslagen een korting op hun salaris.

Zeg nou zelf, beste lezer. Dat is toch kwaadaardig? Dat is toch intens gemeen? Zijn er nog een paar ongevaccineerde docenten die, ondanks de discriminerende maatregelen van de overheid, op hun post zijn gebleven, mogen ze maandelijks een paar honderd Australische dollars inleveren. Onze Kuipers was niet op het idee gekomen om een kleine, dappere en principiële groep zo’n minne streek te leveren.

Misschien oordeel ik nu te hard. Kuipers’ Australische collega’s hakken al een paar jaar met dit bijltje en onze bewindsman doet dit werk pas sinds januari. Strikt genomen is hij zich nog aan het warmlopen. Misschien moeten we hem nog even geven. Wat nog niet is, dat kan nog komen.

 

Trollenspel

Aan Kuipers’ ministerie zal het niet liggen. Op VWS borrelt en gist het van duistere creativiteit. De ambtenaren van VWS bedachten en lanceerden een puik nationaal spel, dat de komende wintermaanden nog donkerder moet maken dan ze toch al worden. “Wie Is De Trol”, heet het.

De regie van Wie Is De Trol ligt uiteraard bij VWS, dat in het diepste geheim 35 trollen heeft uitgekozen. Tenminste, voor zover we nu op basis van de WOB-documenten weten. De werkelijke omvang van de trollenpopulatie is waarschijnlijk groter.

Hoe dan ook, de identiteit van de trollen is officieel geheim. Via sociale media reizen de trollen door heel Nederland en laten daar hints achter. Onderwijl voeren zij opdrachten uit voor VWS. Soms beperkt die opdracht zich tot het beledigen van iemand met een foute mening over een bepaald type injecties waarover al twee jaar veel te doen is. Soms proberen de trollen iemands reputatie te vernietigen of iemand psychologisch te beschadigen, soms tippen ze Big Tech om een onverbeterlijke lastpost van het sociale medium te verwijderen en monddood te maken. Zo kunnen zij naast de verdiensten uit hun reguliere werkzaamheden nog een extra zakcentje bij schnabbelen.

Wakkere burgers mogen achterhalen welke onbehouwen schreeuwers of pathologische leugenaars op het web in werkelijkheid trollen zijn. Ontmaskering heeft voor de trol overigens geen enkele consequentie, want trollen halen sowieso de finale. De spelers die de identiteit van de trol hebben geraden, hebben helemaal niets aan die wetenschap. Voor de niet-trollen in het spel zijn er alleen maar nadelen verbonden aan trolcontact.

De trol die de meeste slachtoffers heeft gemaakt, wint Wie Is De Trol. Het spel loopt nu al geruime tijd en dus weet half wakker Nederland al wie de trollen zijn. Bezoekers van de sociale media houden de scores van Mathijs van Nimweghen, Wild West Willy en Martijn de Mopperkont nauwgezet bij. Ze sluiten weddenschappen af over de volgende targets van Sceptische Pepijn, Daniël de Drammer, Bombastische Berrie en HatChiKidee.

Tot voor kort was Bombastische Berrie favoriet, maar de laatste tijd is hij minder scherp. Aan volume heeft hij niets ingeleverd, maar in recente optredens lijkt hij minder coherent te zijn. Hij heeft bovendien aan incasseringsvermogen ingeboet en heeft recentelijk zoveel mensen geband van zijn kanalen, dat de VWS-ambtenaar die hem aanstuurt hem erop heeft aangesproken.

“Hoe kun je nu mensen op oneigenlijke manieren in diskrediet brengen als je ze bant?”, luidt de tekst van een inmiddels uitgelekte mail. “Zo kun je ze niet meer kwetsen. Zo kun je niet meer op hun posts reageren met de overheidslulkoek die je aan de man moet brengen. Dit was niet de afspraak.”

Nu zou het kunnen dat de stress Bombastische Berrie te veel is geworden. Geen wonder, want het wordt nu wel er-rug span-nunt in Wie Is De Trol. Het spelletje is afgelopen als duidelijk is geworden wat de injecties-waarover-veel-te-doen-is hebben aangericht. Als je kijkt wat er nu allemaal boven water komt, dan duurt dat niet zo lang meer. Misschien dat we dit kalenderjaar nog de ontknoping meemaken.

Gossiepossie, wat een spanning. Ondraaglijk. Ik snap het wel, dat Bombastische Berrie van het padje gaat. Geen wonder dat ook al die andere trollen een beetje van hun apropos zijn. Het is zelfs voor ons, als niet-trollen, verrektes moeilijk om ons te realiseren dat het maar een spelletje is. Want dat is het toch?

Een spelletje?

 

Over de auteur

Leonieke van Lindert

Leonieke van Lindert heeft een (notarieel-)juridische achtergrond, en bekleedt een juridische functie. Ze was geruime tijd actief binnen de farmaceutische industrie, en werkte als docent Nederlands. Sinds het uitbreken van de coronapandemie schrijft ze columns.