Opinie

De voortreffelijke griepprik | ‘Dom als je ‘m niet neemt’

Geschreven door Dick Bijl

De mainstream-media (MSM) besteden al geruime tijd aandacht aan de griep die momenteel weer rondwaart in Nederland. Dat is niets bijzonders in Nederland in de winter. De aandacht die de MSM eraan besteden is dat wel.

 

Terwijl op het gebied van wetenschap er niets is veranderd aan de wetenschappelijke onderbouwing van de werkzaamheid van de griepprik, weerhoudt dat veterinairen er niet van het tegenovergestelde te ventileren.

 

Ab O.

Het wetenschappelijke zwaargewicht van de griepvaccinlobby is de Rotterdamse veearts Ab Osterhaus. Even ter herinnering. O. was tijdens de Mexicaanse grieppandemie de man die via doorzichtig lobbywerk de griepprik aan de man bracht. Hij adviseerde de overheid het vaccin dat door een van zijn sponsors werd gefabriceerd in te kopen en het adjuvans dat erin verwerkt was had hij in zijn eigen dierentuin in Rotterdam ontwikkeld.

De Nederlandse Staat schafte miljoenen doses griepprikken aan. Die kwamen een beetje te laat, want de griep was al het land uit toen men met prikken begon. Ab O. adviseerde ook oseltamivir (Tamiflu), eveneens een middel dat de toets van wetenschappelijke kritiek niet kon doorstaan. O. wilde dat iedereen een doosje Tamiflu op zijn nachtkastje zou hebben staan. Het middel deed niets aan het beteugelen van de grieppandemie, wel reduceerde het de duur van een griep met wel gemiddeld 16 uur. In totaal kostte het geslaagde lobbywerk van Ab O. de Nederlandse Staat zo’n 0,5 miljard euro.

Tom Jefferson, arts-onderzoeker in Oxford die jarenlang de onderzoeken naar de werkzaamheid en bijwerkingen van griepvaccins bijhield, concludeerde dat er sprake is van een massaal falen van de overheid, de wetenschap en belangenorganisaties van artsen. Hij stopte met updaten. De werkzaamheid was nooit in gerandomiseerd onderzoek aangetoond.

Anderen noemden de Mexicaanse griep een schoolvoorbeeld van disease mongering.

Dit was voor de lobbyisten allemaal geen probleem. Het ging ze om het lobbyen, want daarmee creëer je bewustzijn bij de bevolking – en daaraan kun je verdienen.

 

ESWI

Osterhaus was jarenlang voorzitter van de European Scientific Working Group on Influenza (ESWI). Deze volledig door de farmaceutische industrie gesponsorde organisatie beoogt het bewustzijn voor virussen te vergroten bij het publiek en de politiek. Belangrijke wapens daarvoor zijn marketing en reclame, dat wil zeggen het blijven herhalen van boodschappen waarbij het niet van belang is of ze waar zijn of niet. Deze ESWI heeft er mede aan bijgedragen dat de definitie van pandemie in 2009 door de WHO werd gewijzigd.

Terzijde nog de vaststelling dat de oud-huisarts uit Amersfoort, Ted van E., jarenlang penningsmeester was van de ESWI. Aan dit wetenschappelijk genie heeft OverNu al meermalen aandacht besteed. U vindt de betreffende artikelen hier, hier en hier. Van E’s excellente kennis heeft eraan bijgedragen dat hij genomineerd werd voor de functie van directeur van het door oud-minister Dijkgraaf in het leven geroepen Centrum voor Wetenschapscommunicatie.

 

Meer MSM

Ab O. kon op 27 januari bij het TV-programma Groenteman en Van Roosmalen de laatste stand van de wetenschappelijke kennis over de griepprik communiceren. Dat was wel even schrikken. ‘Je bent dom als je de griepprik niet neemt’. ’Je voorkomt ook dat anderen de griep krijgen.’ Van Roosmalen zat er een beetje bedremmeld bij toen Ab O. deze woorden sprak, hetgeen ik wel begreep.

Het 8 uur-Journaal liet een huisarts aan het woord en er werd verteld dat huisartsen veel meer mensen met griep zien en dat die griep ook langer duurt dan voorheen. Deze arts vertelde ook dat er een groot verschil is tussen griep en een verkoudheid. De laatste duurt namelijk maar heel kort. Volstrekte onzin, want ook een griep kan heel kort duren.

Maar waarom liet het Journaal niet iemand van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de wetenschappelijke vereniging van huisartsen, aan het woord? Had het NHG het te druk? Of waren alle leden van de vereniging door de griep geveld? We worden er in het geheel niets wijzer van.

Enig begrip voor de wanhopige pogingen van de MSM om de griepprik te promoten heb ik wel. Het geld moet toch ergens vandaan komen.

Over de mondkapjes hoorden we gelukkig vrijwel niets.

 

Nieuwe doelgroep: kinderen

Nadat de voormalig voorzitter van de Gezondheidsraad (GR) André Knottnerus de indicaties voor de griepprik had opgerekt op basis van zijn eigen onvolprezen onderzoek, was de weg vrij voor meer doelgroepen. In buitenlandse wetenschappelijke tijdschriften werd het werk van Knottnerus weggezet als een commerciële verkooptruc. In Griep heb ik zijn onderzoek op bescheiden wijze gefileerd.

In de berichten van de MSM viel verder op dat ze een nieuwe doelgroep voor griepvaccins noemen, namelijk kinderen. Kinderen hebben weinig te vrezen van de griep, maar je kunt natuurlijk wel aan ze verdienen. Want behalve een griepvaccin is er voor kinderen ook al een vaccin voor RSV en corona. Het onderzoek naar het effect van de griepprik bij kinderen is onthutsend slecht. Jefferson en collega’s concludeerden dat ze onzeker waren over het effect van dit vaccin bij kinderen.

 

Beschouwing

Uit het buitenland bereiken ons berichten dat de MSM betaald wordt om TV- en radio-uitzendingen te wijden aan de griep en de griepprik. Ik nodig iedereen uit in Nederland onderzoek hiernaar te doen.

Dat de MSM zich hiertoe laat verleiden is logisch gezien de geruchten dat er stevig zal worden gekort in de subsidies aan de MSM. Om overeind te blijven zal men andere sponsorgelden moeten aanboren. Maar ook dit zal falen, omdat burgers zich niet langer laten bedotten. Vastgesteld moet worden dat de acties van de overheid om samen met de belangenverstrengelde onderzoekers het land verder weg van de doelstellingen hebben gebracht. Steeds meer Nederlanders laten zich niet meer vaccineren.

Het voortouw zal worden genomen door de VS, waar naar verwachting een frisse wind zal gaan waaien.

Voor de lezer is het van belang onderscheid te maken tussen zakendoen en wetenschap bedrijven. Wetenschap is te koop. (Vee)artsen, onderzoekers en de MSM maken dit onderscheid niet – en daarom is het aangewezen om onafhankelijke bronnen te raadplegen.

 

Over de auteur

Dick Bijl

Dick Bijl is oud-huisarts en epidemioloog. Hij is president van de International Society of Drug Bulletins en was jarenlang hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, een tijdschrift dat onafhankelijk nieuwe farmaceutische producten evalueert voor artsen en apothekers. Bijl schreef meerdere boeken, zoals Het Pillenprobleem en Griep – prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen?. Hij promoveerde in 2006 aan de Vrije Universiteit.